
Sedan 60-talet har Ulla Wiggen fascinerat med sina intrikata målningar av kretsar, ledningar och på senare år detaljer från den mänskliga kroppen. Under Luleåbiennalen deltar hon med fem sena verk, på Luleå konsthall och Galleri Syster.
Sedan 60-talet har Ulla Wiggen fascinerat med sina intrikata målningar av kretsar, ledningar och på senare år detaljer från den mänskliga kroppen. Under Luleåbiennalen deltar hon med fem sena verk, på Luleå konsthall och Galleri Syster.
Luleåbiennalen tar delvis plats mitt i Ájttes permanenta utställning med konstverk som på olika sätt är i dialog med den omgivande kontexten. Biennalens utställning på museet kopplar upp mot frågor gemensamma med Sapmis geografi och mångbottnade historia: om en förändrad natur och om förflyttningens självvalda eller påtvingade rörelse.
Luleåbiennalen bjuder in till öppet hus, fika och visning av utställningen "Mammas hus i Lainio 2018-2019". Utställningen består av två delar, en utställning på Marttigården och en på Norrbottens Museum. Utställningarna ingår i Luleåbiennalen genom Residence-in-Natures medverkan.
Folk och Kultur är ett nytt kulturpolitiskt konvent och en tribun för konst och kultur i hela Sverige. Konstfrämjandet kommer att delta i Folk och Kultur 2019 med projektet AOOO – Arts Organisations Out of Office och programpunkten Konsten i ett förändrat politiskt landskap.
Luleåbiennalen bjuder in konstnären Anja Örn och poeten Pernilla Berglund för en presentation med utgångspunkt i deras pågående konstnärliga och poetiska arbeten. Vem minns det vattenfall som stängts av, den fors som tystats? Frågar sig Örn som lever i närheten av Lule älv – en älv med svindlande mängder vatten som en gång i tiden forsade fram.
”Kritiken är ett spöke. Kritiken är en bastard.” En verksamhet och tankesätt som ”går genom alla väggar”. Så öppnar redaktören Magnus William Olsson inledningen för den nya volymen i skriftserien Ariel Litterär Kritik. En skriftserie som ges ut av Fria Seminariet i Litterär Kritik (FSL) i samarbete med förlaget Ariel.
I samklang med perioden under vilken Luleåbiennalen infaller, tar vi fasta på mörkret som en premiss att tänka utifrån och att arbeta med. Biennalen väcker frågor om vad en mörk tid kan sägas innebära: att det sociala och politiska våldet liksom tiden är en periodisk rörelse? Eller att mörkret är en för alltid närvarande premiss att navigera i?
Klyftan mellan stad och landsbygd växer – den snabba urbaniseringen sätter käppar i hjulet för en av kulturpolitikens viktigaste principer: tillgängligheten och tillgången till kultur och konst med både bredd och spets. Kom till Koalition för kulturdebatts seminarium på Folk och Kultur 2019.
Dalarna
Galleri Se Konst startar året med att visa videos av den Los Angelesbaserade multimediakonstnären Marnie Weber. I samband med öppningen berättar Stig Sjölund mer om hennes konstnärskap.
Jämtland Nu söker vi deltagare för vistelse II & III. Det naturliga kontraktet - en vistelse utgår från mötet mellan en konstnär och en naturvetare, som dygnet runt, under en veckas tid, tillsammans kommer att vistas i och arbeta med den Jämtländska naturen.
Läs merBergslagen Landskapsfotografen Jan Töve håller i en bildföreläsning om sin praktik, med utgångspunkt från projektet Faraway Nearby.
Läs merI utställningen Längs en smal stig visar Lotta Smed både skulptur och teckning från de senaste fem åren. Skulpturerna är gjorda i flera olika material – gips, lera, brons, glas och plast. Utställningstiteln anspelar på själva sökandet i livet.
Läs merVärmland Med brinnande iver att mönstra, bygger Helena Bengtsson ytor av papper och garn. Skogen finns närvarande som källa till kraft, inspiration och materiell råvara. Fram växer arbeten som fungerar som skisser till mattor och konstverk i egen rätt.
Läs merStockholm Konstfrämjandet Stockholm och IDA – Institutet för Diaspora och Avkolonisering bjuder in till ett samtal, paneldiskussion och workshop om aktivism, politisk mobilisering, sårbara kroppar och teknik i tider av ömtåliga demokratier. PretaLab (Brasilien) och SETTINGS (Sverige) deltar.
Läs mer