Gullspångsmodellen – Ensamhet, konst och kommunal kulturpolitik

Bild: Johan Malmström

Konstfrämjandets medlem Nätverkstan aktuella med den nya boken Gullspångsmodellen – Ensamhet, konst och kommunal kulturpolitik. Måndag 25e april blir det boksamtal med konstnär Staffan Hjalmarsson och idéhistoriker David Karlsson på ABF-huset i Stockholm.

Under fem år pågick i den lilla kommunen Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland, något av ett kulturpolitiskt experiment. Huvudperson och motor i dramat var konstnären Staffan Hjalmarsson och snart vidtogs en energiutveckling som blev känd i det kulturpolitiska Sverige som ’Gullspångsmodellen’. Fler än 300 personer deltog, utvecklade och kritiserade Gullspångsmodellen på olika sätt. Konstnären har i den nya boken intervjuat en del av dem i efterhand men framför allt satt sig ner och talat med skribent och idéhistoriker David Karlsson.

Den 25e april 17.00–18.15 lanseras boken med ett boksamtal på ABF-huset i Stockholm. Samtalet leds av litteraturvetaren Ellen Theander, PiccoloKulturUtvecklare i Gullspångsmodellen 2008 – 13, och Per Hasselberg, verksamhetsledare i Konstfrämjandet och konstnär inleder samtalet.

Boken har Göteborgspremiär onsdagen 27 april. Missa heller inte öppningen av mini- och vandringsutställningen ”Gullspångsmodellerna ett, två och trä” med objekt och konst från Gullspångsmodellen och Gullspångs kommun 2008-2022.


Läs mer om Nätverkstan här.
Läs mer om Gullspångsmodellen och boken här.

Visa alla