Kriget med mig själv

Nathalie Djurberg, The Mad Tea Party, 2004, Videostill

Malmö Konstverkstad ser med nya ögon på Malmö Konstmuseums samling.

Malmö Konstverkstads deltagare har under de senast månaderna gått en kurs på Malmö Konstmuseum som fokuserat på konstmuseets samling. Resultatet är Kriget med mig själv, en utställning som berör ämnen som depression, ångest och känslan av att inte passa in. I utställningen visas verk av konstnärer som Elin Behrens, Nathalie Djurberg, Sirous Namazi, Leif Holmstrand, Vassil Simmitchiev, Annika von Hausswolff m fl.

Deltagarna beskriver utställningen såhär:

Utställningen handlar om hur krig idag inte bara handlar om faktiska bomber utan också kriget i och med oss själva. Vi krigar för att överleva. Vi krigar för att få plats. Vi krigar för att förstå.

I utställningen Kriget med mig själv har vi valt verk som behandlar ämnen som ångest, depression, om att inte passa in, missbruk och att kämpa i sin vardag. Målet är att genom verken få personer att förstå hur ångest och andra faktorer påverkar individers vardag, vad som orsakar denna ångest och hur svårt det kan vara att bli av med våra demoner.

Depression och ångest är inte något man berättar om hur som helst. Det är demoner vi försöker kväva inom oss och som drar oss tillbaka till ruta ett när vi väl börjar tro att det är över. Det finns inget botemedel mot detta. Allting sitter inom oss, i våra hjärnor och vi måste försöka hitta en balans mellan vardagen och depressionen för att inte låta demonerna ta över oss helt.

Vi som sammanställt utställningen är: Sherin Alabtah, Sofia Brodén, Amanda Eklund, Sofi Hillblom, Anastasia Jarnum, Natassja Karipidou, Josefin Lister, Nicolas Lövgren, Sandra Malm, Viktor Mariedahl, Sami Nasufovski, Johan Nowen, Kim Poulsen, Drita Salja, Dzeneta Salja, Dunja Tolj, Juulia Tuoma under guidning av Lisa Nyberg.

Utställningen är en del av kursen Malmö Konstverkstad som drivs som ett samarbete mellan Folkrörelsernas Konstfrämjande, Malmö Folkhögskola och Malmö Konstmuseum. I kursen får deltagarna insikt i hur en konstsamling fungerar i mötet med museets intendenter och andra yrkesgrupper. ”Tanken är att deltagarna ska få en förståelse för konsten och konstvärlden, alltså det sammanhang som konst görs och visas i, och dessutom en chans att uttrycka något de vill få sagt med bland annat konstutställningen som verktyg” säger kursledare Lisa Nyberg.

Deltagarna i Malmö Konstverkstad finns på plats under installationen 31/1-3/2. Ni är välkomna att höra av er för att boka in en träff och ta del av arbetet:

Kontakta gärna Lisa Nyberg på lisa.nyberg@konstframjandet.se, 070-4007043

Läs mer om Malmö Konstverkstad här.

Visa alla