Ny bok om konstnären Lilian Lindblad Domec — Hon tecknade rekordårens kamper och våndor

Lilian Lindblad Domec

Målare, filmskapare, aktivist och tecknare. Svårigheterna med att kategorisera Lilian Lindblad Domecs (1922 - 2017) konstnärskap kan vara en förklaring till att hon inte blivit ett välbekant namn i svensk konsthistoria. Nu kommer en ny bok och en utställning på Kalmar Konstmuseum.

På författaren och journalisten Gunilla Lundahls initiativ öppnar nu en utställning om konstnärskapet på Kalmar Konstmuseum, till vilken hon även skrivit den första boken som presenterar Lilian Lindblad Domec i hela hennes bredd. Fram träder en konstnär som drevs lika mycket av konstens imaginativa kraft som av samhällsengagemang och önskan om att nå fram och påverka.

Lilian sökte sig tidigt till kretsen av äldre konstnärer kring Siri Derkert och tog del av deras erfarenheter för att hitta en väg för sitt arbete i en mansdominerad konstvärld. Hon iscensätter sitt liv i en undersökning av livets mening och följde med och tog ställning i samtidsfrågor med stark integritet. Allt det gjorde hon med vänlig humor och fin synskärpa, säger förattaren till den nya boken, Gunilla Lundahl.

Med sina tydliga, vänliga och starkt humoristiska illustrationer, sammanfattade hon rekordårens samhällsutmaningar i framtidsoptimismens kölvatten: datorisering, byggboomens skoningslösa framfart över känsliga kulturlandskap, gryende nyliberalism, kärnkraftsfrågan och en och annan välriktad spark mot manssamhället. 1967 skaffar hon sig presskort till Russeltribunalen, hållen i Stockholm med celebriteter som Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, James Baldwin och den då 94-årige Bertrand Russell själv. Hennes teckningar är ett starkt vittnesbörd av en märkvärdig händelse sin samtid.

En enda separatutställning har ägnats Lilian Lindblad Domec och den ägde rum på Nationalgalleriet i Gamla stan 2004. Nu visas hennes verk i en bred presentation på Kalmar Konstmuseum, Skrattet och skärpan öppnar den 23 oktober.

Gunilla Lundahl är författare och journalist och har tidigare skrivit bland annat Femton kollektivhus: en idé förverkligas (tillsammans med Inga-Lisa Sangregorio, 1992), Den vackra nyttan: om hemslöjd i Sverige (1999) och Leken och allvaret: John och Ulla Kandell (2016)

Skrattet och skärpan ges ut av Folkrörelsernas Konstfrämjande (247 sidor) och är formgiven av Johannes Molin.

Release av boken sker i närvaro av författaren på Folkrörelsernas Konstfrämjande den 19 oktober kl 17– 19.
Samtal 17:30

Visa alla