Konstfrämjandet

2

Konstfrämjandet

Konst på kontoret

Under 2014 arbetade konstnärerna Markus Degerman och Silje Figenschou Thoresen samt inredningsarkitekten Pål Rodenuis med att både bygga om och konstnärligt gestalta kontoret på Swedenborgsgatan. Uppdraget gav vi till Markus som ville göra det tillsammans med ett par andra. Resultatet är en blandning av gemensamma insatser och lösningar och individuella avtryck.

 

Allt började med portalen. Ett gemensamt arbete. Korridoren som ledde till de båda kontoren skulle sättas igen för att ge plats åt ett arkiv. Istället skulle väggen mellan det stora rummet och de två tidigare kontorsrummen tas upp. Resultatet blev ett illa uppsågat hål i väggen och en snedställd portal: tre stycken 15 mm tjocka MDF-skivor. Lackade på insidan för att ge en halvblank mörk ton och till knappt hälften klädd med linoleum. På utsidan ”slarvigt” målad i orange och rosa. Samma penselföring och färger går igen på det stora rummets väl tilltagna bordsskiva, som de också skapade tillsammans. Portalen för bland annat tankarna till det forna öst; en säkerhetskontroll på en mindre flygplats eller en bank.

 

En uppspänd grundad målarduk, med ”nedsmutsade” kanter och hörn, är en annan gemensam insats. Den svarade upp mot behovet av att ha en plats att gömma undan lådor, pärmar och annat som har en tendens att ta över ett kontor.

 

Silje har genomgående i sitt konstnärskap arbetat med upphittat och återvunnet material som hon arrangerar i upphängda assemblage. Ett tillvägagångssätt som passar bra i en ombyggnadsprocess och som gav oss högst personliga insynsskydd i fönstren mot gatan.

 

Pål har på egen hand skapat en bänk – en schäslong i trä – och en förvaringslåda i samma mått som en flyttlåda. Under våren 2015 kompletterade Pål med bland annat bordsskivor och en bänk för kylskåp, kaffebryggare, mikro och torrvaror. Och inte minst med en skjutdörr till det nya arkivet: Två vitmålade perforerade masonitskivor i furu-ram minner om en sängbotten från 1970-talet.

 

I samma veva som vi gav uppdraget till Markus skrev han på en text som skulle publiceras i Paletten, ”Svag presentationsestetik”. Här ges en teoretisk inblick till den praktik som fått sitt uttryck på kontoret. Texten ville vi också ha gestaltad. Den lät Markus sin bror Otto formge och trycka på en MDF-skiva. Orden blev en relativt svårläst bild med liten typgrad i form av en rektangel som placerats mitt på den 180×120 cm stora skivan. Den står nu lutad mot en av väggarna med vitmålad vävtapet. En estetik som många tycker illa om men som gör sig väl i fonden mot kontorets nya gestaltning.

 

Tillsammans har en lagom spretig och levande helhet skapats som ger goda förutsättningar för en stimulerande arbetsmiljö.

 

Under jubileumsåret 2017 bjöds konstnären Tobias Sjöberg in för att göra en permanent textil komposition till det stora rummets långvägg. ”Snötäcke” består av filtar i lin som färgats in med hjälp av kläder, en teknik som konstnären själv utvecklat. Verket har skapats för långväggen men har även en social funktion som fysisk mötesplats. Extra filtar finns att låna för samlingar i parken.