Glad konstsommar!

Andan, av studenter från HDK-Valand samt barn i Kiruna. Luleåbiennalen 2024. Foto: Yulei Zhang

På Konstfrämjandets förbundskansli är det nu dags för semester, men under sommaren presenteras fortsatt och ny verksamhet bland våra distrikt runtom i landet. Här kan du läsa om några av de publika aktiviteterna som går att ta del av. Glad sommar!

Konstkollo med Lotta Lampa

För den som är 10-15 år arrangerar Smålandstriennalen i samverkan med Växjö konsthall workshop i cykelcruising med inspiration från Lotta Lampas utställning Lampaland. Du kan ta med dig egen cykel, eller låna en, att pimpa och smycka. Spreja den och klä den med vimplar, glittrande tofsar, mjuk fuskpäls, kedjor eller nitar. Varje dag avslutas med en cruise!

Växjö konsthall
1-4 juli
kl. 10.00-12.30
Gratis!

Anmäl dig till konsthall@vaxjo.se

Konstnärliga residens i Gävleborg bjuder in till workshops

Tack vare stort intresse, engagemang och nyfikenhet har Konstfrämjandet Gävleborgs planerade residensverksamhet sommaren 2024, en del av projektet xKONSTx, utökats från tre till åtta residensprojekt.

Med syfte att stärka Gävleborg som plats för både produktion av konst och som plats för utställningar bjuder de in hela 17 konstnärer till länet för att genomföra residens under sommaren. Residensen genomförs i samverkan med föreningar i åtta av regionens tio kommuner, och flera av dem innefattar publika workshops för barn och unga.

Medverkande konstnärer: Emma Fridberg, Dark Mothers (Marie Gavois & Cecilia Germain), Linnea Hansander, Adam Haugbak, Geir Tore Holm & Søssa Jørgensen, Erik Tylhammar Johansson, Liv Meijer Nordgren, Cristian Quinteros-Soto, Josefin Selander, Clarissa Siimes, Michael Stumpf, Catja Tonberg, Johan Ullén, Malin Wikström och Amalia Wänman.

Läs mer här.

Linnea Hansander, residenskonstnär på Stenegård i Järvsö. Foto: Barthelemy Garcia

Om rasrisk och samhällskollaps i Västmanland

The Risk of Collapse är Konstfrämjandet Västmanlands framväxande utställningsprogram om oron för samhällskollaps, med utgångspunkt i Norberg och ortens relation till gruvras.

Genom en serie utställningar runt om i Västmanland tar projektet ett konstnärligt grepp om frågan vad rädsla är i ett samhälle, och vad som döljer sig bakom den. I projektet bjuds konstnärer och skribenter med ett starkt samhällsengagemang in att förhålla sig fritt till den tid som följde efter den akuta fasen av pandemin. Går det att lära sig något av en gruvorts sansade inställning till att marken kan rämna under oss?

Inom projektet visas utställningar på flera platser i regionen, som exempelvis den pågående När jag syr med svart tråd med Margareta Eriksson Abenius på nyinvigda utställningsytan Galleri Vera i Norberg. Utöver detta produceras essäer och andra texter som närmar sig tematiken.

Läs mer om projektet, utställningarna och de medverkande här.

Gruvhål III, Margareta Eriksson Abenius, från utställningen När jag syr med svart tråd, en del av projektet The Risk of Collapse.

Konstlov i Uppsala

SyskonSKAP arrangerar flera öppna konstaktiviteter för barn och unga i Uppsala under sommaren. I Stenhagen och Gottsunda arrangeras både workshops och öppen skaparverkstad tillsammans med konstnärer som Johan Ibrahim Adam och Hanna Tingsgård samt SyskonSKAPs pedagoger. Båda tillfällena är gratis, inkluderar fika och kräver ingen föranmälan – det är bara att komma förbi!

Stenhagen
17–28 juni
14.00–17.00

Gottsunda
1–12 juli
14.00–17.00

Blånagla ARTfest firar 10 år!

2024 års upplaga av Konstfrämjandet Västernorrlands arrangemang Blånagla ARTfest blir den tionde i ordningen, och liksom tidigare anordnas den på den gamla dansbanan i Orrviken, vackert belägen på en udde vid havet utanför Husum. Programmet innehåller musik, dans och performance och går av stapeln helgen 3-4 augusti. Boka in i kalendern redan nu!

Håll utkik efter mer information i Konstfrämjandet Västernorrlands kanaler, som exempelvis deras hemsida, Instagram och Facebook.

Luleåbiennalen lever vidare

Luleåbiennalen 2024 avslutades sista helgen i maj men några av biennalens verk lever ännu vidare eller är del av nya sammanhang i och bortom Norrbotten.

Lena Stenbergs verk Flyttzon står kvar i Kiruna sommaren ut och det gör även de två lekskulpturer som skapats av barn i Kiruna och studenter från HDK-Valand. Fadlabis vindskydd för Luleås isväg får ny funktion när de nu placeras på land, Sami Architecture Association är i höst en del av den allra första Arkitekturtriennalen på Färgfabriken i Stockholm, och håll ögonen öppna efter den bok som ges ut som en del av projektet I Händelsernas Centrum. Slutligen så kom Inas Halabi genom biennalen i kontakt med Ställbergs Gruva och deltar fram till 21 september i deras utställning Den tunna skorpan – jorden, makten och konflikterna.

FLYTTZON, Lena Stenberg, Luleåbiennalen 2024. Foto: Thomas Hämén

Visa alla