Efter många månaders arbete och väntan står det klart att Kiruna blir Europeisk kulturhuvudstad 2029. Konstfrämjandets distrikt i Uppland och Norrbotten har båda varit involverade i ansökningsprocessen för de två finaliststäderna. I ett fördjupande samtal jämför och reflekterar de över upplevelserna hittills samt förhoppningar framöver.
Under SocForum 2024 i Stockholm presenterar Konstfrämjandet ett bokbord med ett urval tidigare utgivna titlar, samt en samling material från bland annat Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek som belyser Konstfrämjandets, ABFs och arbetarrörelsens gemensamma historia.
Hela nästa vecka presenterar konstinstitutionen Verdde en digital samtalsserie kring samisk konst. Fredagen den 29 november öppnar vi på förbundskansliet i Stockholm dörrarna för en gemensam lunch, där vi tillsammans med er lyssnar på samtalet via livestream.
Välkomna på invigningen av "Köket (festen är alltid bäst i köket)", ett permanent rumsligt och socialt verk i Konstfrämjandets förbundslokaler i Stockholm.
Vad har hänt med skyltfönstret på Swedenborgsgatan? I slutet av oktober försvann skyltningen i fönstret till vårt kansli i Stockholm och istället hänger där nu en renfäll i plast. Det är vårt distrikt i Norrbotten som är på tillfälligt besök!
Under hösten 2024 har den nya styrelsen för Konstfrämjandet Västra satt ljus på den offentliga konsten i Göteborg. I ett samtal med Konstfrämjandet Västra berättar ordförande Jenny Magnusson om arbetet.
Sedan maj 2024 har Folkrörelsernas Konstfrämjande en ny ordförande. Maria Lantz –tidigare rektor på Konstfack, lärare på Kungliga Konsthögskolan, kritiker för DN, redaktör för Motiv, essäist och nuvarande professor i konst vid Malmö Universitet – ser liksom Konstfrämjandet konsten som en viktig del av samhällskroppen.
Idag släpps antologin "När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten" som beskriver en raserad svensk kulturpolitik. Tillsammans med andra organisationer bidrar Konstfrämjandet till antologin med en inblick i samtidens kulturliv. Onsdagen 2 oktober blir det release med samtal på ABF-huset i Stockholm.
Första helgen i september inviger Konstfrämjandet Gotland sitt senaste projekt I DIN TID, en grupputställning som utforskar industrihistoria, nostalgi och relationer mellan landsbygd och stad. Projektet berättar om samarbetets kraft i svåra tider och fördelarna med gränsöverskridande samverkan.
Efter en händelserik sommar kommer nu en ännu mer fullbokad höst på Konstfrämjandet. Här samlar vi några av terminens närmaste händelser.
På Konstfrämjandets förbundskansli är det nu dags för semester, men under sommaren presenteras fortsatt och ny verksamhet bland våra distrikt runtom i landet. Här kan du läsa om några av de publika aktiviteterna som går att ta del av. Glad sommar!
Under Almedalsveckan 2024 presenterar Konstfrämjandet, i samverkan med Visby Domkyrka och The New Division, ett nytt verk och ett publikt samtal om naturens betydelse för människan.
Konstfrämjandet och Svenska Konstkritikersamfundet bjuder in till ett samtal om tillståndet i konstkritiken.
20 maj hölls Konstfrämjandets årsmöte på Stockholms Stadsmission mötesplats Mariatorget. Efter två år som ordförande för Folkrörelsernas Konstfrämjande tackade Magdalena Malm för sig och lämnar över ordförandeposten till Maria Lantz.
12-13 september arrangeras 2024 års upplaga av Konstdygnet på Sörmlands museum i Nyköping, Mellösaverken och Hälleforsnäs bruk i Flen under titeln "Konstsamhället".
I januari tecknade Konstfrämjandet Skåne ett samarbetsavtal med Region Skåne om att tillsätta en tjänst för en konstkonsulent. Nu i maj tillträder Andreas Kurtsson på tjänsten. Samarbetet innebär ett nytt sätt att arbeta med utvecklingen av bildkonstområdet i Skåne.
Leken, konsten och barnkonventionen har varit utgångspunkten för Den barnkonventionella lekplatsen – ett projekt där barn med hjälp av konstnärer utvecklat fem nya lekmiljöer i Örebro och Kumla.
Onsdagen 21 februari gav Kulturrådet besked om att både Kiruna och Uppsala har gått vidare i urvalsprocessen som kulturhuvudstad 2029. Bägge städer har i sin ansökan inkluderat Konstfrämjandet som en viktig del i det fria kulturlivet.
Måndag 4 mars arrangerade Konstfrämjandet och Svenska konstkritikersamfundet samtalet “Konstsatsningar i norr”. Det leddes av konstkritikern Birgitta Rubin som bjudit in Maria Lind och Maria Ragnestam för att berätta om sina verksamheter i Norrbotten.
Konstfrämjandet bjuder tillsammans med Svenska kyrkan in till samtalet "Dagens kulturarv — framtidens kultur" på Folk och Kultur 2024.
2023 har varit ett händelserikt år på Konstfrämjandet. I och med att vi skickar ut årets sista nyhetsbrev vill vi passa på att lyfta några av de aktiviteter som synts runt om i landet, och ge en blinkning till vad man kan förvänta sig av oss under kommande år.
Under hösten initierade Konstfrämjandet Norrbottens konstnärliga ledare Maria Ragnestam arbetet med ett nytt nomadiskt konstprojekt som utformats för att i samarbete med olika institutioner i Norrbotten verka för att synliggöra den samiska närvaron, och en historieskrivning som rymmer fler samiska perspektiv.
Life in 2.5 dimensions är ett mångårigt forskningsbaserat konstprojekt av konstnären Sonia Hedstrand som nu kommer ut i form av en artist's book. Release arrangeras på Swedenborgsgatan 1 i Stockholm torsdagen 30 november.
Nya distriktet Konstfrämjandet Gotland bjuder in till lanseringsfest! 4 november organiseras ett firande av det nya distriktet – och en hyllning till potatisen. Under en eftermiddag kommer det att skapas med, pratas om och ätas potatis.
Den 20 september släpptes Skogen mellan oss, en antologi över det treåriga projekt som i samverkan mellan sex konstfrämjande distrikt undersökte skogen som företeelse i konst.
Skogen har kommit att bli en central fråga som engagerar allt fler i samhället. Mellan 2019 och 2022 drevs ett omfattande konstprojekt med skogen i fokus, mellan sex Konstfrämjandedistrikt i Mellansverige.
Välkommen till årets upplaga av konstdygnet. Denna gång är temat nya former, möten och medier och syftet är att uppmärksamma och inspirera till nya vägar och scener för konsten att nå ut.
Konstfrämjandets distrikt från norr till söder presenterar utställningar, aktiviteter och projekt att ta del av under sommarmånaderna. Här kan du läsa en överblick över vad som händer runtom i landet och planera in ditt besök. Glad sommar!
Fredagen den 2a juni 2023 bjuder Konstfrämjandet och Grafikens Hus in till vernissage för en utställning med grafiska verk av konstnären Rossana Mercado-Rojas.
Bror Ejve var Konstfrämjandets förste chef. 1962 instiftades en fond i hans minne och sedan 1994 förvaltas fonden av Konstfrämjandets styrelse som varje år utnämner en stipendiat.
Konstfrämjandet Västmanland har sedan 2021, på uppdrag av Region Västmanland och i dess samtliga kommuner, arbetat med ett utvecklingsprojekt som syftar till att stärka infrastruktur och kompetens för bild och form i Västmanland. 2023 går projektet in i sitt tredje och sista år, och under sommar och höst presenteras de sista konstnärerna.
Under 2023 bjuder Konstfrämjandet Dalarna in konstnären Jenny Bergman till residenset Nysta på Dalarnas museum. Jenny och projektledare Anna Linnea Liljeholm berättar här i en intervju om det nyligen inledda projektet!
Konstfrämjandet Småland är det senaste distriktet inom Konstfrämjandet och redan sommaren 2023 inleder de sin verksamhet med storsatsningen Smålandstriennalen.
Bildkonst Sverige arbetar just nu för att uppmärksamma politiker och tjänstemän om bildkonstarrangörernas tuffa villkor. De ska driva era frågor, därför behöver de veta hur er situation ser ut. Vad är de viktigaste frågorna? Vad behöver ni hjälp med? Vilka lösningar ser ni framåt? Var med och påverka!
Under två veckor presenteras Birt Berglunds ljudverk Sound but not a word i Ljud i porten på Swedenborgsgatan. Varmt välkomna på vernissagemingel fredagen den 24e februari!
Konstfrämjandet Norrbotten tillkännager idag att Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida blivit utvalda som konstnärliga ledare för 2024 års upplaga av Luleåbiennalen, med arkitektur och konst som övergripande tema.
På Folk och Kultur den 9e februari presenterar Bildkonst Sverige en ny rapport över de senaste årens utveckling inom bildkonstområdet med särskilt fokus på arrangörernas utsatta situation. Rapporten lyfter kritiska punkter för bildkonstens infrastruktur och ska fungera som ett verktyg för fortsatt arbete framåt.
Hos Konstfrämjandet Norrbotten drar nu projektet Curera igång. Med start den 30e januari presenterar projektet en rad samtal om curatorers situation på olika konstinstitutioner i Norrbotten. Parallellt skapas projekt i samarbete med svenska curatorsstudenter och även ett nytt residens för curatorer i Norrbotten.
Välkommen till Konstfrämjandet den 21 januari mellan 14.00-15.00 för att ta del i ett öppet samtal kring att distribuera konst. Tre personer som professionellt arbetat med att distribuera och marknadsföra konstverk delar med sig av sina kunskaper. Publiken är välkommen att delta med erfarenheter och frågor.
2022: Ett år som inleddes med ytterligare några månader av Covid-restriktioner, ett nytt och oväntat, fruktansvärt krig i vårt närområde bröt ut och ett riksdagsval som på många sätt ritar om kartan, inte minst för kulturen.
Att SD-politiker i Kalmar har svårt att förstå innebörden av armlängds avstånd är allvarligt nog. Men om man inte inser läslustens magi kommer krisen för ungas läsande bara att fördjupas.
Lek för demokrati, ett samarbetsprojekt som inleddes för några år sedan som metod för att praktisera demokrati i byggandet av ett nytt stadshus i Ängelholm, går in i nästa fas.
Den 4 oktober hölls ett konstituerande möte för grundandet av distriktet Småland. Med på mötet var Johanna Linder, chef och grundare av Österängens konsthall, Sara Hemmingsson från Kalmar Konstmuseum och Ragnhild Lekberg, Växjö konsthall. Fler styrelsemedlemmar kommer att tillkomma. I sommar väntar Smålandstriennalen.
Under hösten 2022 presenterar Konstfrämjandet ett samarbete med Audiorama, som bjudit in tre tonsättare att skapa nya ljudkonstverk för ljudkonstgalleriet Ljud i porten på Swedenborgsgatan. Sist ut i serien är Ann Rosén med verket Consumption.
Risk för aggressivt beteende från kollegor, stress och ett obetalt ansvar för mångfaldsfrågor på arbetsplatsen. Det är sådant som framkommer i den första översikten som gjorts i Sverige inom konstbranschen.
● Bli del av en rikstäckande konstfamilj.
● Tillgång till utbyte av kunskap i ansökningsdjungeln
● Dela plattformar och PR-kanalerSamtidskonstdagarna är ett årligt mötestillfälle för hela konstbranschen i Sverige arrangerat av Statens Konstråd. På hemsidan utlovas ett rikt program med utrymme för samtal och erfarenhetsutbyten och workshops.
Varför finns ingen särskild dag då vi firar folkrörelsernas betydelse? Konstfrämjandet, bildat 1947 är en del av den bildningsrörelse som organiserade arbetare med början kring de sista decennierna av 1800-talet, driven av en strävan att erövra makten över sina liv.