2025 påbörjar Konstfrämjandet en serie samtal där vi, i dialog med våra medlemsorganisationer och utifrån deras verksamheter, behandlar olika perspektiv, motivationer och metoder för att förändra samhället.
Konstfrämjandet är en folkrörelse och en medlemsförening. Förutom vår förbundsstyrelse och kanslipersonal består vi av 18 konstfrämjande distrikt placerade runt om i landet och över 60 medlemsorganisationer i form av alltifrån företag och konsthallar till folkrörelser, bildningsförbund och fackförbund.
Konstfrämjandets verksamhet är rotad i idén om Konst för alla, ett motto som genom åren kommit att få nya innebörder i flera omgångar och tagit sig många olika uttryck. Tanken är att möjliggöra konst av stor variation – över en geografisk bredd, för varierade publiker och av en mångfald utövare. Vi tror nämligen att konsten har en särskild förmåga att hjälpa oss människor se på vår omvärld utifrån nya perspektiv. Att den kan hjälpa oss att upptäcka nya frågor, lyfta alternativa sätt att bemöta verkligheten omkring oss och föreslå tidigare otänkbara framtider.
Även om de flesta av våra medlemsorganisationer inte är verksamma inom just konstfältet så är de alla idéburna på ett eller annat sätt, och arbetar i sina respektive fält för att skapa en förändring. Detta är vi på Konstfrämjandet intresserade av. Vare sig förändringen våra medlemmar vill skapa sker genom att erbjuda bildning, en ny produkt, att skapa rum för reflektion, vara en plattform för nya initiativ eller bygga upp forum för att göra fler röster hörda, så präglas verksamheterna av nyfikenhet och en vilja till framåtrörelse.
Så vilka är då våra medlemmar och vad gör de? Under 2025 påbörjar vi arbetet med en serie samtal där våra medlemmar delar med sig av sina perspektiv och idéer, och kanske även hur detta rent konkret knyter an till det arbete vi gör på Konstfrämjandet.
Först ut i serien är ett samtal med Anna Tascha Larsson som är museichef för Stockholms Kvinnohistoriska. Samtalet går redan nu att läsa på vår hemsida här.
Glad läsning!