2022: Ett år som inleddes med ytterligare några månader av Covid-restriktioner, ett nytt och oväntat, fruktansvärt krig i vårt närområde bröt ut och ett riksdagsval som på många sätt ritar om kartan, inte minst för kulturen.
Under hela den här tiden har Konstfrämjandet haft en bubblande intensiv tid med angelägna, nytänkande, vackra och underfundiga små och stora konstprojekt över hela Sverige. Som årets julhälsning samlar vi här 12 minnesvärda händelser från Konstfrämjandets förbund och distrikt. Tack alla för att vi finns, och vi ses igen 2023!
God jul och gott nytt år,
Per Hasselberg, verksamhetsledare
1. En ny konsthändelse i Sverige av Konstfrämjandet – Triennalen i Västernorrland.
Från den tidigare Y-salongen föddes Triennalen i Västernorrland som tog ett jättegrepp om ett av Sveriges mittersta kulturlandskap, med en lång rad institutioner involverade och ett trettiotal deltagande konstnärer.
Tack för er medverkan Mats Adelman, Andreas Brännlund, Annika Kronlid, Birgitta Ricklund, Cecilia Björk, Cecilia Hultman, Cecilia Ömalm, Christian Bjärgö, David Larsson, Elin Kristoffersson, Elin Maria Johansson, Elme Ämting-Selja, Emilia Bergmark, Emma Löfström, Fredrik Nordin, Ida Rödén, Ina Palm, Ingvar Sjöberg, Jenny Berg, Jenny Lundgren, Josefin Östberg Olsson, Linda Lasson, Linnéa Therese Dimitriou, Lisa W Carlson, Margareta Klingberg, Maria Mäki, Maria Sundström, Max Book, Nina Svensson, Oscar Kaleva Karlsson, Sonia Hedstrand, Ulla-Carin Winter, Ylva Westerlund.
Projektledare: Helena Byström. Gästcurator: Björn Norberg.
2. Luleåbiennalen 2022 – pågår till den 15 januari 2023!
Den tredje upplagan sedan Konstfrämjandet plockade upp biennalen på nytt 2018. Under titeln Konst & Hantverk öppnade den i mitten av oktober, med ett rikt program och buss som transporterade vernissagegästerna mellan Luleå, Boden, Kiruna och Jukkasjärvi.
Missa inte finalen Jordad fantasi, en programspäckad heldag på Havremagasinet, den 14e januari 2023! Programmet innehåller bland annat matlagning och garvning av skinn.
Medverkande konstnärer: Berit Kristine Andersen Guvsam, Aunesgården, Berit Berin, Liu Chuang, Silje Figenschou Thoresen, Tekeste Solomon Gebremariam, Gunvor Guttorm, Karin Keisu & Josse Thuresson, Korpilombolo Kulturförening, Laila Susanna Kuhmunen, MADAM Snickeri & Restaurering, Olof Marsja, Elena Mazzi, Erika Nordvall Falck, Helmer Osslund, Katarina Pirak Sikku, Julia Rensberg, Johannes Samuelsson, Susan Schupli, Himali Singh Soin, Katarina Spik Skum, Søstrarna Suse, Post Workers Theatre, Rosa Taikon, Georg Tiller, Mikhail Tolmachev, Rosa Tolnov Clausen, Ida Isak Westberg, Doris Wiklund och Lena Ylipää.
Projektledare: Maria Ragnestam. Konstnärliga ledare: Christina Zetterlund och Onkar Kular.
3. Nya distrikt: Kraft, Fyrbodal och Småland!
Årets första tillskott till Konstfrämjandet blev Kraft i Sörmland och distriktet har ett nära samarbete med ETC Solpark i Katrineholm. Ordförande är konstnären Hanna Stahle: “Vi fokuserar på samtidskonst och vi har en uttalad tematisk inriktning på hållbarhet, energi och konstens kraft.”
Konstfrämjandet Småland grundades i slutet av året. Även här finns ambitionen att belysa regionens konstliv med en triennal. Ordförande är Johanna Linder, chef för Österängens konsthall: “Smålands konstliv behöver synliggöras eftersom det händer så mycket bra saker i hela regionen. Vi vill bidra till att lyfta det och också inte minst att vi ska få syn på varandra och hitta våra kontaktytor.”
Konstfrämjandet Fyrbodal startade under våren i Västra Götaland. Distriktet består av textilkonstnär och projektledare Helena Pernow; designer, konsthantverkare och konstnär Theo Rosengren; samt Anders Lindgren som är konstnär och verksamhetsledare på Mötesplats Steneby.
Välkomna alla tre!
4. Bildkonst Sverige
Bildkonst Sverige är ett initiativ som drivits fram i samarbete mellan Konstfrämjandet och organisationen Klister, ett nätverk för konsthallar. Arbetet sker i nuläget med återstartsstöd från Kulturrådet. Magdalena Malm har lett arbetet med att ta fram plattformen och är tillförordnad generalsekreterare i uppstarten av projektet. Bildkonst Sverige blir den första organisationen med fokus på att samla och driva konstorganisationers intressen. “Under lång tid har bildkonstområdet halkat efter eller till och med backat i kulturpolitiken. Det behövs förändring”, säger Magdalena Malm.
Besök Bildkonst Sveriges hemsida för mer information och instruktioner kring hur din organisation kan bli medlem!
5. Bror Ejves pris
Folkbildaren Bror Ejve (1897–1962) var Konstfrämjandets förste chef och vid hans frånfälle instiftades en fond i hans minne som varje år ska dela ut ett stipendium till folkbildare inom konsten.
På grund av pandemin och inställd utdelning 2021 fick vi två pristagare år 2022: författaren och journalisten Gunilla Lundahl, nu senast aktuell med boken om konstnären Lilian Lundblad Domec samt engagemang i utställningen och publikationen Vård & värde på Konsthall C. Den andra mottagaren blev Johanna Linder, grundare och chef för Österängens konsthall och grundare av distriktet Nya Småland.
Välförtjänt och glädjande. Grattis!
6. NNN: Nya Nya Norrland
En ny tidning är född! Nya Nya Norrland är uppkallad efter den socialdemokratiska lokaltidningen ”Nya Norrland” som gick i graven 1999. NNN är ett konstnärligt researchprojekt i Västernorrland, uppdelat i två sammankopplade delar. Dels kommer ett konstnärsdrivet resurscentrum att utvecklas och dels en lokaltidning. Resurscentret är en hybrid mellan en plattform och ett konstverk som syftar till att plocka isär begreppen ”resurs” och ”centrum” och undersöka dessa i relation till exploateringen av naturresurser, urbaniseringsnormer och kolonialism. I tidningen samlas röster, skvaller och intervjuer. Tidningen är döpt efter den Socialdemokratiska lokaltidningen Nya Norrland men anspelar också på den andra industrialiseringsvåg som pågår i stora delar av norra Sverige i den gröna omställningens namn.
Projektet drivs av Jens Strandberg (konstnär/curator) tillsammans med Cecilia Björk (filmare), Nina Svensson (konstnär) med flera.
7. Hur är det att rasifieras som verksam i konstens värld? – Ny rapport
Under samtidskonstdagarna i november lanserade Konstfrämjandet rapporten Strukturella mönster och vithetens monster, utförd av konstvetaren Macarena Dusant och på initiativ av curatorn Ulrika Flink. Resultatet är inte vetenskapligt belagt, men visar signaler på att rasism förekommer på konstens arbetsplatser. Här är hela den viktiga rapporten. Personliga reflektioner och erfarenheter samlades upp anonymt och sammanställdes även i tre tecknade filmer, skapade av konstnären Amanda Casanellas. Missa inte dem!
Se animationerna här:
Del 1. Institutioners vithetsnormer.
Del 2. Rasistiska strukturer och arbetsmiljö.
Del 3. Erfarenheter av rasism på arbetsplatsen.
8. En Humanitet för 2022
1933 samlades en grupp konstnärer för att med bildens kraft sprida kunskap och medvetenhet kring utvecklingen i Tyskland, där Adolf Hitler hade tagit makten tidigare samma år. Resultatet, sammanställt av bland andra Konstfrämjandet-associerade konstnären Sven Xet Erixson, blev publikationen Humanitet. De sjutton illustrationerna visades under året på Sven Harrys Konstmuseum i utställningen med samma namn och i samband med aktualiseringen av publikationen tog Konstfrämjandet initiativ till en ny version, bestående av en sammanställning av Mattias Irving, journalist och specialist på extremhögern, om hur vi känner igen högerextremism och bemöter den.
9. xKonstx Gävleborg
Inspirationen kom från projektet Skogen mellan oss 2021, då Konstfrämjandet Gävleborg tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerade en geografiskt utspridd sommarutställning med bygdemarknadens mångfald som utgångspunkt. Fortsättningen blev xKONSTx! med en serie nätverksträffar för föreningar, konstnärsdrivna initiativ och lokala aktörer med syfte att samlas, lära och skapa en gemensam plattform att utgå ifrån.
Nästa träff arrangeras i samarbete med föreningen Konst i Hudiksvall och äger rum i Delsbo, på Dellen Kultur den 18 februari 2023!
10. Skogen mellan oss kommer med bok i början av 2023
Projektet Skogen mellan oss involverade under flera år sex av Konstfrämjandets distrikt. Inte kunde vi då veta att skogen under det senaste året hamnat i skottlinjen för het debatt i det offentliga samtalet. Nu är projektet avslutat, men de värdefulla erfarenheterna, utställningarna och samtalen sammanställs under nästa år till en bok. Mer info framöver!
11. Lyktan har fått nytt tidskriftsstöd!
Lyktan är en flerspråkig kulturtidskrift med ett särskilt intresse för möten mellan språk. Med utgångspunkt i ”konst för alla” skriver de om konst, kultur och flerspråkighet och drivs fristående med Konstfrämjandet Västmanland som huvudman. Lyktan drivs med stöd från Kulturbryggan, Folkrörelsernas Konstfrämjande, Längmanska Kulturfonden, Region Västmanland och Västra Götalandsregionen. Redaktör är Lars Lovén.
Efter att projekttiden gått ut fick Lyktan nyligen veta att de blivit beviljade nya pengar. Bra nyhet!
12. Vi välkomnade Magdalena Malm som ny styrelseordförande för förbundet!
Efter sommaren valdes Magdalena Malm, tidigare bland annat Statens Konstråd, till ny ordförande för Konstfrämjandet. “Det är spännande att det är en del av civilsamhället som är väldigt uppdaterad och samtida i och med att den jobbar mitt i samtidskonsten och kliver ut ur konstinstitutioner för att ta plats i olika sammanhang i samhället”, sa Magdalena Malm i sin välkomstintervju. Monica Fundin Pourshahidi, den tidigare ordföranden, blev avtackad för sina många år i Konstfrämjandets tjänst och är numera verksamhetschef för Mångkulturellt Centrum i Botkyrka söder och Stockholm.
Tack för detta år!