Rivstart

Från “Skissvandring på djurens stigar” med konstnärerna Helena Wikestam och Sofia Sundberg, Slottsalvaret, Öland, 3 augusti 2024, som en del av Konstfrämjandet Smålands sommarprogram.

Efter en händelserik sommar kommer nu en ännu mer fullbokad höst på Konstfrämjandet. Här samlar vi några av terminens närmaste händelser.

Höstterminen startar med mängder av aktivitet bland Konstfrämjandets distrikt. Här nedanför kan du läsa om allt ifrån samisk samtidskonst på Skansen, lera och anarki i Katrineholm och sportvurm i Karlstad, till bokreleaser, filmvisningar och platsspecifika installationer i Småland med omnejd, möten mellan patienter och konstnärer i Uppsala, och inte minst en konstutställning längs med veteranjärnvägen på Gotland.

Allra gladast är vi över att kunna berätta mer om den nya styrelsens arbete i Konstfrämjandet Västra – ett distrikt som denna höst gör en nystart genom en serie spännande, publika händelser i Göteborg.

Välkomna till ett nytt läsår med konst för alla!

Eric Grate, Sommaren / Ung man ur Årstiderna, 1947. Foto: Patrik Elgström

Stenarna i själen – Nystart för Konstfrämjandet Västra

Konstfrämjandet Västra har sedan våren 2023 en ny styrelse på plats. I samband med nystarten presenterar de nu under hösten publika evenemang som en del av projektet Stenarna i själen. Projektet förhåller sig till offentliga gestaltningar i Göteborg av materialet sten, med syfte är att kartlägga och synliggöra den konstnärliga infrastrukturen i staden. Under september månad sker ett antal nedslag på olika platser i form av konstnärliga interventioner, där inbjudna konstnärer på olika sätt interagerar med äldre offentliga gestaltningar.

Det första nedslaget äger rum lördagen 7 september, i relation till Eric Grates skulptur Sommaren / Ung man på en allmänning i ett bostadsområde i Bräcke. Patrik Elgström från Konstfrämjandet Västra har bjudit in författaren och poeten Fredrik Nyberg att ta sig an verket, och Nyberg har skrivit en sonett till Ung man som kommer att framföras på plats.

Läs mer här.

Bild till evenemanget "1200 miljoner år", en audiovisuell upplevelse som går att ta del av på Tabergsdalens kulturhus den 31 augusti. Evenemanget är en del av Konstfrämjandet Smålands verksamhet.

Smålandstriennalens mellanår fylls med aktivitet

Konstfrämjandet Småland fortsätter, efter premiärsommaren 2023, att undersöka och kartlägga det småländska konstlandskapet inför kommande upplagor av Smålandstriennalen. Distriktet vill bidra till att fler professionella konstnärer ska kunna och vilja bo och verka i Småland, och genom Smålandstriennalen 2023 etablerades ett stort antal nätverk som fortsatt ger upphov till nya samverkansprojekt.

Inför sommaren 2024 utlyste distriktet ett open call för platsspecifika och publika projekt i regionen, med syfte att undersöka och etablera ytterligare samarbeten. Utifrån utlysningen har de under sommaren 2024 presenterat en stor samling aktiviteter på olika orter och av olika form, och ännu är inte programmet slut. Fram till och med slutet av september fortsätter publika evenemang av olika slag att poppa upp i landskapet.

Ta till exempel del av det offentliga konstverket Vägen (The Path) av Magnus Wassborg, två platsspecifika installationer på Öland av Anne Hamrin Simonsson och Johanna Karlin, visning av filmen Strandudden och samtal med filmskaparen Sara Guldmyr, konsert med Julia Sandwall, Jan Carleklev och Yohanna Eek, utställningen I benkrossens ljus av Anna-Linda Gabriel, en platsspecifik föreställning av Zeenath Hasan i Växjö, release för publikationerna Bruksskogens livscykel av Martha Kristensen och Naturkulturreservatet Marhult av Timo Menke, och slutligen, för barn, Skapande verkstad på Kosta Folkets Hus samt Lampa-dagen i Växjö Konsthall.

Läs mer om de olika projekten här.

Dokumentation från workshop, Wild Clay, 2024. Foto: Konstfrämjandet Kraft

Anarki och lera – Sista chansen att se Wild Clay i Katrineholm

Sommaren 2024 har Konstfrämjandet Kraft drivit det stora projektet Wild Clay som nu är inne på sina sista veckor. Innan projektet avslutas den 31 augusti vill vi tipsa dig som har vägarna förbi att besöka utställningen i ETC Solpark!

Förutom en konstutställning i parken har Wild Clay bestått av workshops, kurser och performances som alla behandlat frågor om hållbarhet, mening och kreativitet, med utgångspunkt i den lera som grävts upp på plats i Katrineholm. Projektet öppnar, genom det råa materialet som utgångspunkt, upp för ett anarkistisk perspektiv på konstnärligt skapande och ger möjlighet till en rad praktiska utforskanden.

Wild Clay är öppen alla dagar kl 11–17 fram till och med 31 augusti.

Medverkande konstnärer: Alexandra Engelfriet, Åsa Elzén, Malin Ida Eriksson, Calle Holck, Linda Karlsson och Mårten Medbo.

Läs mer här.

Foto: Jens Masimov

Dubbelutställning i galleri och på Idrottens hus

Den 16 augusti invigdes utställningen Mera ös mera järn av konstnären Jens Masimov hos Konstfrämjandet Värmland i Karlstad. Utställningen utgör startskottet för distriktets nya projekt Minsta gemensamma, som genom att utvidga utställningsrummet till olika offentliga platser vill vi ge publik nya ingångar till och upplevelser av samtidskonst. Samtidigt som konstnärer ställer ut i Konstfrämjandet Värmlands utställningsrum på Bergslagsgatan vecklas deras konstnärskap ut i andra offentliga rum i Karlstad och Värmland. På ett lustfyllt och överraskande sätt ges publiken nya ingångar till samtidskonst.

Mera ös mera järn speglar Masimovs sportintresse både som utövare och åskådare, och berör frågor kring kropp, samhälle, tävling, slit, sammanhållning, hög- och lågkultur och dedikation. Parallellt med utställningen i galleriet visas även en installation på Idrottens hus i Karlstad. Båda delar går att ta del av fram till och med 31 augusti.

Läs mer om utställningen här, och om det övergripande projektet här.

Tilde-Ristin Kuoljok, hálijdibme badjelándas / wishes from the highlands, 2024, installationsvy från Kulturens Hus i Luleå, Luleåbiennalen 2024. Foto: Simon Eliasson

Samisk samtidskonst på Skansen

Den 7 september öppnar Vuoi ihán – en samtidskonstutställning av den nomadiska konstinstitutionen Verdde som arbetar för att synliggöra samisk närvaro i och utanför Sápmi.

Verdde startades av Konstfrämjandet Norrbotten 2023 och institutionen gjorde sitt allra första publika evenemang i våras då de invigde verket hálijdibme badjelándas / wishes from the highlands av Tilde-Ristin Kuoljok som en del av Luleåbiennalen 2024. Nu som sitt andra publika projekt presenterar Verdde grupputställningen Vuoi ihán som, genom sex samtida konstnärers verk, låter den samiska mångfalden ta en självklar och livskraftig plats på Skansen i Stockholm.

Medverkande konstnärer: Siri Baggerman, Niilas Helander, Geir Tore Holm, Tilde-Ristin Kuoljok, RadioJus-Sunná / Sunna Nousuniemi och Lisa Kejonen Pauker.

Läs mer här.

Utställningsaffisch för I DIN TID, 2024, Konstfrämjandet Gotland.

Utställning med fast avgångstid på Gotland

Under ett antal dagar mellan 7–22 september flyttar konsten in i omgivningarna kring veteranjärnvägen Gotlandståget, mellan orterna Dalhem och Roma på Gotland, när Konstfrämjandet Gotland presenterar utställningen I DIN TID.

I utställningen visar lokala, nationella liksom internationella konstnärer verk som berör allt ifrån tågets och industrins historia, relationen mellan stad och land, aspekter av tid, nostalgins flertydighet och kommunikation mellan dimensioner. De flesta av verken i utställningen, som består av performance, video, skulptur, objekt och textverk, är nyproducerade samt plats- och situationsspecifika.

Medverkande konstnärer: Jonna Hägg, Katya Buchatska, Florence Montmare, Felicia Sjögren, Kalle Brolin, Knut Stahle, Emil Lillo och Paul Wu.

Förutom vernissageavgången kl. 13.00 den 7 september erbjuds under utställningsperioden 14 separata tågturer från Dalhem/Hesselby för den som vill besöka utställningen.

Läs mer här.

"Hospitalet med Solglimt", konstnär okänd.

Samtidskonst möter verk av tidigare patienter på Hospitalet

Konstfrämjandet Uppland är aktiva i hela Upplands region men har sedan flera år sin bas i det gamla sjukhuset, idag kallat Hospitalet, i Ulleråker i Uppsala. Platsen uppfördes 1885 med syfte att bedriva psykiatrisk vård.

I den kommande grupputställningen Solglimt tar distriktet till vara på platsen historia genom att låta åtta samtida konstnärer föra dialog med verk skapade av tidigare patienter. Utställningen invigs lördag 7 september med bland annat performance av Adam Ytterberg.

Medverkande konstnärer: Johan Ibrahim Adam, Sunniva Ingvarsson, Charlotte Landelius, Stephen Mckenzie, Maja Möller, Rosita Ståhl, Theresa Traore Dahlberg och Adam Ytterberg.

Läs mer här.

Visa alla