Det är årets sista nyhetsbrev så vi vill ta tillfället i akt och summera Konstfrämjandets 2021 som nu går mot sitt slut. Precis som för alla andra blev det ett år som började i mörker, som gick över i ljusare tider, ett öppnare kulturklimat med kära återseenden och nya konstupplevelser.
Hej!
Nu håller vi andan och hoppas på fortsatta möjligheter att träffas kring konsten över hela Sverige. Det har varit fantastiskt roligt att leda ett landsomfattande Konstfrämjande och året bjöd på överraskande många viktiga händelser från norr till söder. Här kommer ett litet urval höjdpunkter.
God jul och ett gott nytt år önskar vi på Folkrörelsernas Konstfrämjande
genom
Per Hasselberg, Verksamhetsledare
Triennalen. Nyligen blev det klart att Konstfrämjandet blir huvudarrangör för en ny, stor konsthändelse i norr. Det är Y-salongen som utökar området för en utställning på flera platser i Västernorrland. Örnsköldsviks museum, Apotekshuset i Sollefteå, Kramfors konsthall, Härnösands konsthall och Västernorrlands museum, Timrå kommun, Sundsvalls museum och Ånge konsthall. Med konstens hjälp får nu många av oss nya ingångar till landskapets historia och industriella minne. Curator är Björn Norberg och Triennalen öppnar i maj 2022.
Luleåbiennalen 2022. För tredje gången och i utökad version öppnar senare på året Luleåbiennalen, den här gången med fokus på duodji och hantverk. Curatorsduon Christina Zetterlund och Onkar Kular har under hösten besökt hantverkare och centra för samisk konst för att titta närmare på hur man kan förhålla sig till handens arbete genom samtidens filter och behov. Snart får vi vet mer! Läs gärna en ny intervju med curatorsduon här.
Konstens kommunikationsbyrå. Vi är väldigt glada att ha kunnat lansera Konstens Kommunikationsbyrå inom ramen för Konstfrämjandets verksamhet. Det gjorde vi efter att vi identifierat ett behov av att avsätta resurser till förfogande, dels för de konstplattformar som inte har tillgång till kommunikatör med kunskap om konst och konstens villkor, och för att vi sett ett ökande tryck på samtidskonsten som slagträ i det politiska samtalet. Konstens Kommunikationsbyrå gick ”live” under Supermarket under rubriken ”Slå tillbaka!”. Det kan låta lite våldsamt, men poängen är att ta tillfället i akt och formulera till konstens försvar. Något vi tror gynnar alla! Varje månad publicerar vi ett brev med tips kring ett aktuellt ämne. Här är Mattias Irvings allra senaste.
Konstfrämjandet Stockholm till Hägerstensåsens medborgarhus. En stor händelse är Konstfrämjandets Stockholms flytt till Hägerstensåsens medborgarhus, som fått en rivstart med samarbeten, välbesökta seminarier och workshops. Hägerstensåsens medborgarhus grundades 1957 och är en av stadens största, med oerhört fin byggnad med väldisponerade ytor och mötesrum och med spännande konstnärliga gestaltningar av bland andra Arne Jones. På kort tid har flera större och mindre evenemang ägt rum, flera av dem fullsatta och med många olika aktörer inom konsten involverade. Stockholm har fått en ny och viktig mötesplats!
Konstfrämjandet i hela Norrland! Med det nystartade distriktet Konstfrämjandet Västernorrland och distrikten Konstfrämjandet Norrbotten, Konstfrämjandet Jämtland och Konstfrämjandet Västerbotten finns nu konsten som ett sätt att tänka om samhället i hela Norrland. Konstens kritiska tänkande är extra viktigt nu när starka förhoppningar väcks om att lösningarna på nödvändiga samhällsomställningar finns i norr. Konstfrämjandet Västernorrland öppnar med en Triennal över hela regionen 2022. Norrland en glödhet plats på jorden för konsten just nu, varmt välkomna!
Skogen mellan oss har varit i fokus för sex av Konstfrämjandets distrikt i Mellansverige. Trots pandemin och restriktioner, gjordes omkring hundra olika publika aktiviteter med koncentration kring sensommar och tidig höst. En mängd nya konstverk har skapats på plats i det vidsträckta projektområdet. Skogen mellan oss har varit och är fortsatt en enastående insats som vitaliserat samtalet om kultur på landsbygden och som har fått såväl publik som konstnärer och arrangörer att se på både konsten och skogen på nya sätt. Konsten har ställt frågor om oss själva och vår plats och roll i biosfären. Skogen är inte bara mellan oss, vi är alla en del av skogen.
Nya medlemmar 2021. Romani Glinda, en av landets viktigaste kulturorganisationer för romsk kultur. En historisk händelse för oss. Ny medlem är också Österängens konsthall, en så ovanlig plats för konsten som en självorganiserad konsthall ledd av journalisten Johanna Linder, som saknade en plats för konsten i Jönköpingsområdet och grundade Österängen 2015. Slutligen välkomnar vi kulturtidskriften Cora. Vi ser fram emot att välkomna fler medlemmar nästa år. Konsten är ett sätt att tänka om samhället, något som förenar alla våra medlemmar.
Vidga Normen. I tre års tid har Konstfrämjandet varit med och drivit på ett kompetensutvecklande långsiktigt projekt i att medvetandegöra snedvridningar inom kulturlivet avseende rasism och likaberättigande. Projektet är nu slut i den här formen, men fortsätter även in i nästa år på nya och förhoppningsvis mer operativa sätt.
Konstnärers situation under pandemin. Trots pandemin har vi lyckats hålla verksamheten högt. Genom ökat stöd Konstnärernas ersättningar liksom utställningsersättningar som till och med överskridits.
Ny bok: Lilian Lindblad Domec av Gunilla Lundahl. Vi är stolta över att ha stött utgivningen av den första boken om konstnären Lilian Lindblad Domec (1922 – 2017). Hela kraftsamlingen att ta sig an hennes rika konstnärskap gav synergieffekter och ledde dessutom till en utställning på Kalmar Konstmuseum. En vacker bok och en vacker utställning!
Konstdygnet i Örebro. Efter ett års distansering var behovet att mötas med branschen stort, vilket märktes på årets Konstdygnet 17 – 18 november i Örebro som i princip blev fullbokat. Under ett intensivt dygn fick tillresta och andra ta del av olika konstnärskap, postpandemi-strategier, ekologi och industrihistoria. Inom kort aviseras nästa års plats, datum och tema!
Lek för demokrati. I spjutspetsprojektet Lek för demokrati har Konstfrämjandet Skåne, Ängelholms kommun och Tankesmedjan Movium vid SLU tillsammans med en arkitekt och en konstnär utarbetat ett pedagogiskt upplägg för skolelever i Ängelholm. Konstfrämjandet Skåne driver den första fasen där barn genom lek går in i en konstnärlig process. Genom lek och praktiska konstnärliga processer under ledning av konstnären Kalle Brolin läggs en solid grund för hur ett stadshus för det 21:a århundradet, hundra år efter demokratin införande i Sverige, bör utformas. Självklart står barnen i centrum!
Horisont Hospitalet i Uppsala tog tag i sommarens sista solstrålar och slog ett slag för Hospitalet som plats och som potential för konstnärsateljéer. Det blev en mycket uppskattad utomhusutställning curerad av Johanna Uddén med nya verk av Muhammad Ali, My Lindh, Jonas Nobel, Eric Magassa, Olof Marsja, Fatima Moallim, Alex Rosa, Chun Lee Wang Gurt, Yemisi Wilson och Ruben Wätte. Curator Johanna Uddén, co-curator Martina MacQueen.