Fyra skribenter har bjudits in att djupdyka i teman ur Konstfrämjandets historia:
Martin Gustavsson är sociolog och ekonom. Martin har återkommande ägnat sig åt konst och kulturpolitik. Han följer Konstfrämjandets ekonomiska kurvor, och tittar på samspelet mellan stat och marknad i en vidare samhällskontext.
Annika Gunnarsson är intendent för grafik och samling på Moderna Museet. Annika skriver om Konstfrämjandets grafikutgivning och position i det svenska konstlivet.
Karin Faxén Sporrong är en mångårig konst och kulturskribent. Karin skriver bland annat om konstombudets roll och arbete i Konstfrämjandet. Hur ombuden kommit att bli en betydelsefull men sällan upplyft grupp, hur de verkat som en länk mellan konsten/utställningen och privatpersoner och arbetsplatser.
Maria Carlgren är konstvetare med ett särskilt intresse för konstpedagogik. Maria gör nedslag i några av de konstbildningsinsatser som Konstfrämjandet gjort genom åren. Från de tidiga försöken att – med internationella influenser – skapa en tillgänglig pedagogik för färglära, till dagens skolverksamheter som syftar till att ge unga människor ingång i samhället genom konsten.
Antologin är rikligt illustrerad och är formgiven av Josefin Jansson. Redaktör Niklas Östholm.
“I boken görs det förflutna levande. Materialet från arkiven, protokollen, livliga texter och många bilder i både svartvitt och färg får historieskrivningen att bli starkt påtaglig.” – Jan Ohlin för UtställningsEstetiskt Forum
Pris: 170 kr